Ilse van Griensven, Praktijk voor Ademtherapie

Ademtherapie - Aandachttraining - Adem & Kinderen 

Ilse van Griensven

Als ademtherapeut en als logopedist werk ik al 25 jaar met ademhaling. Jan van Dixhoorn legde met zijn mooie en gedegen methode voor adem- en ontspanningstherapie (Methode van Dixhoorn) het stevige fundament voor mijn werk als ademtherapeut. Mijn interesse breidde zich daarna uit richting aandachttraining en sensorische informatieverwerking. Ik volgde de opleiding Mindfulness (MBCT) bij Ger Schurink en deed meerdere workshops rondom het werk van Ilse Mittendorf. Ook maakte ik kennis met  Craniosacraal Therapie (basisopleiding A-cursus). In 2016  heb ik de 3-daagse bijscholingscursus Breathworks gevolgd, ontwikkeld door Vidyamala Burch, waarbij het anders omgaan met pijn en ziekte centraal staat. 

 Om adem- en ontspanningsinstructie ook voor kinderen toegankelijk te maken volgde ik diverse studiedagen bij Karin van der Plas/ Awareness Through the Body Nederland. Inmiddels ben ik gestart met de meerjarige opleiding ATB. 

De cursussen over sensorische informatieverwerking die ontwikkeld zijn door het instituut Anders Kijken naar Kinderen (AKK) hebben mijn werk verder verrijkt. Er is een evidente relatie tussen ademtherapie en de manier waarop zintuiglijke gevoeligheid, aandacht en alertheid van invloed zijn op de manier van reageren en het (kunnen) leren van kinderen en volwassenen. 

In alle scholing die ik heb gevolgd, werd ik geïnspireerd door zeer gedreven docenten. Ze leerden  mij, ieder vanuit zijn of haar eigen invalshoek, het menselijk lichaam met respect te benaderen. Juist het luisteren naar het lichaam, maakt dat het toegankelijk voor ons wordt. De ademhaling is daarbij een krachtige bron om contact te maken en het herstellende vermogen van het lichaam te onderhouden of te verstevigen. Ademtherapie is daarom nooit sturend of voorschrijvend, maar aanbiedend en richtinggevend. Met instructies die altijd een voorstel zijn en zachte handgrepen als ondersteuning. Ik sta geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici en het kwaliteitsregister Methode van Dixhoorn. Voor meer informatie:

www.kwaliteitsregisterparamedici.nl

www.ademtherapie-aos.org